Fietsen naar China 2008

 In het Olympisch jaar 2008 - van Olympia (Griekenland)
naar Beijing (China) - 12.000 kilometer - 171 dagen - 20/2 - 8/8

Over Mij

Mijn naam is Mark van Essen.

Ik ben geboren in 1973 in Lutjewinkel en woon op dit moment in een mooi huis in Nieuwe Niedorp.

Na ruim 11 jaar met veel plezier bij Stam & Co te hebben gewerkt, heb ik in week 50 - 2007 mijn baan opgezegd om mijn droom ( per fiets naar China) te kunnen verwezenlijken. De beslissing om mijn baan op te zeggen viel mij zwaar, maar de reis en het uitkomen van een droom zal deze beslissing zeker compenseren.

De afgelopen jaren fietsen Ilse en ik lange afstanden tijdens de zomervakanties. We hebben al aardig wat kilometers door Europa afgelegd.

We begonnen onze trips op een door ons samen gerestaureerde oldtimer fiets van het merk Gazelle. We hadden afgesproken om de fiets en onszelf na afloop van de restauratie te trakteren op een ronde door alle provincies van Nederland en zo geschiedde.

Het tweede jaar fietsten we voor de eerste keer de grens over. De tour ging dit maal van Schagen in Noord Holland naar Skagen in het noordelijkste puntje van Denemarken. Sinds deze toch zijn we verliefd op Scandinavië en hebben we vrienden voor het leven ontmoet - Jesper en later Pernille !

De tochten op de fiets in de zomervakanties gingen door. Naar Kopenhagen. Later op de tandem naar Parijs en door naar Londen. Naar Lyon. In Spanje. Naar Berlijn en door naar Praag. Rondje Noordzee in het tiende jaar !  En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.......

Tijdens de laatste tocht in de zomer van 2007 vanuit Rome richting Nederland - over de route van Benjaminse - kwamen we in Duitsland een man tegen (ook op een ligfiets, net als wij in de laatste 5 jaar) die over zijn ervaring van een lange afstand fietsreis vertelde, georganiseerd door BaltiCCycle tour organisatie. Toevallig kwam ook China ter sprake. Nu bleek dat deze organisatie een route aan het voorbereiden was voor 2008 richting Beijing in het kader van de Olympische spelen.

Gedurende de maanden die daarop volgde hield ik de website van de fietsclub goed in de gaten. Langzaam maar zeker kwamen er tekenen van de route op de site terecht. Pas rond half oktober was de start zeker.

Ilse had echter zicht op een nieuwe baan binnen het Waterschap waar zij werkzaam is. De sollicitatie was geslaagd en nu was de keus of voortzetting van de carrière binnen een nieuwe uitdagende functie of mee fietsen. Deze moeilijke keuze viel uiteindelijk uit op het werk bij het Waterschap. Toen was ik aan zet.

Uiteindelijk besloot ik toch om voor de reis te gaan en hebben we direct de tickets geboekt. Ilse brengt mij weg naar Griekenland, we starten de tocht gezamenlijk in Olympia. Zij op haar ligfiets en ik op mijn gloednieuwe Koga Miyata. Ilse vliegt terug vanuit Athene.

Het worden hele zware en heel veel kilometers. Geschat wordt de route op zo'n 12.000 kilometer. Wat zal ik afzien, wat zal ik Ilse missen en wat zal ik een avontuur beleven. Hoe dichter de startdatum nadert hoe meer dit tot mij door begint te dringen. Ik heb er enorm veel zin in !

Mark van Essen - 14 december 2007

 

Over mij

In dit hoofdstuk kunt u de achtergronden over de deelnemers nalezen