4×4 reis Bolivia

Gepubliceerd door mark op

Net terug van een fantastische reis met de 4×4. We startten de driedaagse reis in de straat vol met 4x4s. Een gebruikelijk beeld hier in Uyuni. Iedereen wil het bijzondere zoutmeer zien. Het grootste ter wereld! Wij besluiten een tour te kiezen voor 3 dagen. We gaan niet alleen naar het zoutmeer, maar zien nog veel meer onbeschrijfelijk moois. Vandaar alweer gauw even de prachtige foto’s online.
Op donderdag stappen we in de Lexus 4×4 vol bepakt met bagage voor ons en nog 4 mensen. We treffen het met de groep, allemaal jonge mensen 😉 Ons reisgezelschap bestaat uit nog 2 Chinezen en 2 Japanners. We startten met wel 50 jeeps tegelijkertijd. Dat is wel een beetje jammer, want bij de eerste attractie: Trein Kerkhof krioelt het van de mensen. Het is lastig om een foto te maken zonder dat daar andere mensen op staan. Dan maar een paar met onszelf erop haha. Hierna gaan we richting het zoutmeer. Daar staan we echt versteld. Wat een onvoorstelbare belevenis. Door de vele regenval van de afgelopen tijd, ligt er op het meer zeker een centimeter of 5 water. Dat geeft een nog mooier effect, maar is funest bij de spring foto’s voor je kleren. Alles zit onder het zout. Onze reisleider Yolando maakt een paar mooie effect foto’s. De reis is all inclusief en we lunchen warm, lama staat op het menu met veel groenten. Na de lunch worden nog wat plaatjes geschoten met de dinosaurus, leuke effecten kan je daarmee maken. In de namiddag rijden we richting het zuiden. Het wordt al snel donker en we komen omstreeks half negen aan bij de eerste overnachtingsplek. We slapen luxe, ieder “stel” een eigen kamer. Ook eten we weer heerlijk. De volgende ochtend gaan we omstreeks acht uur weg. Een geweldige dag volgt. We zien schitterende rotsformaties, laguna Negra, heel veel lama’s, stenen die lijken op meteorieten. We lunchen bij één van de vele meren. Alweer een warme maaltijd. Eten en drinken komen we niet tekort. In de namiddag volgt de stenen boom: “Arbol de piedra”. We rijden de rest van de middag bijna op de grens met Chili, langs alle vulkanen die daar staan. Hoog, hoger, hoogst. We slapen die avond op ruim 4.200 meter op de bijzondere locatie met uitzicht op Laguna Colorada, het rode meer. Het is die nacht koud, heel koud! De volgende ochtend staat de wekker om 3.45 uur. Ondanks dat we vroeg op moeten, kaart ik nog gezellig met een gemengd gezelschap uit Chili, Peru en Ecuador. Na afloop heb ik schijnbaar indruk gemaakt en krijg ik van de lieve Chilenen hun kaartspel. Gaan we gauw een keer in Nederland spelen. We slapen deze nacht met z’n zessen op 1 kamer en er gaan genoeg wekkers af om op tijd bij het ontbijt te verschijnen. We zijn een gedisciplineerde groep en weten als eerste, voor de drukte uit, te vertrekken rond de klok van 4.15 uur. Op naar de geisers. Daar moet je vroeg zijn, dan is het nog koud en zijn deze lekker actief. Het stoom spuit meters hoog en het water hoor je koken. Dit hebben we beiden nog nooit gezien, dus kunnen we ook weer afstrepen. Met de zonsopkomst in de achtergrond rijden we naar de “Lagunas Termales”. Het is nog heel koud buiten, maar ik kleed mij als enige om voor een duik in het hete water. Wat een belevenis. Uiteindelijk zijn we bijna in San Pedro de Atacama, bij wijze van spreken. Hier waren wij half februari nog. We zien nu de vulkaan met Laguna Verde (groene meer) van de andere kant en in het zonnetje. We nemen afscheid van de Chinezen, zij gaan verder richting Chili (daarvoor kon je kiezen bij het boeken van de tour). Met vier in de auto zitten we lekker ruim en gaan terug richting Uyuni. De auto’s hebben wat te verduren met de slechte weg en zo nu en dan staat er dan ook één stil. Ook op de terugweg is dit het geval, solidair wordt er hulp geboden en gestrande reizigers mogelijk verdeeld over de auto’s die nog wel rijden. Als laatste spot staat de stenen stad op het programma. Wederom indrukwekkend. Op de valreep leren we nog dat hetgeen ze verbouwen geen kleine boompjes zijn, maar quinoa. In de stad brengt de reisleider ons zelfs nog helemaal naar het hotel en wij brengen de Japanners hier aan als gast. Wij slapen weer in dezelfde kamer als drie dagen geleden. Vannacht vroeg onder de wol na dit spektakel en morgen weer op de fiets richting Potosi!

Categorieën: Verslag

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.