S02E04 Wildernis

Gepubliceerd door mark op

We hebben de wekker gezet om op tijd in de haven van Guanay te zijn die morgen. We zijn toch heel benieuwd of er een boot gaat naar het zo’n 220 kilometer noordelijker gelegen Rurrenabaque. Als we door het dorp lopen, worden we al aangesproken door een gids. Hij geeft aan dat hij voor 3.500 Bolivianos ons kan brengen, ruim 400 euro. Wij reageren verbaasd en zeggen geen interesse te hebben in een tour, we willen rechtstreeks en geven aan dat we naar de haven gaan. Als we bij de haven aankomen worden we van alle kanten benaderd door schippers die ons eenzelfde prijs aanbieden. Oeps, zal het dan toch terugkeren worden. Later komt de gids van het dorp ook aangelopen en na wat onderhandelen, waarbij we de afgesproken prijs niet tegen zijn collega’s mogen vertellen is het rond. We gaan dan toch varen. Het wordt een fantastische reis over het water door de jungle. De jongens van de havendienst laten nog even hun mascotte zien, een gordeldiertje. En dan hup de fietsen in de boot. Als wij ook plaatsnemen, vertelt de gids dat we er twee dagen over gaan doen. Dat is een verrassing, maar geeft niks – wij hebben de tijd. Onderweg komen we geregeld goudzoekers tegen. Een eenling met een zeef, maar het merendeel met grof geschut. De schipper vertelt ons dat er gemiddeld met grof geschut tot een kilo per dag wordt gewonnen. Dat is dus wel de moeite waard. Na ruim een uur varen gaan we aan land en zetten nog een passagier af, die woont hier met zijn gezin en leeft van de rubber die hij uit de bomen verwerkt. We klauteren door en na een half uur lopen komen we bij een prachtige poel met grote waterval. Genieten dus in het koele water! Op de terugweg krijgen we allerlei lessen over geneeskrachtige planten en hoe we dakpannen kunnen vouwen van bladeren van een plant. Wie weet komt het nog eens van pas. Na het zwemmen vervolgen wij de reis. We zien her en der bos in vlammen opgaan. Dit is om landbouwgrond te maken en mais etc. te verbouwen. We meren af bij de vader van de gids, hij leeft daar lekker rustig vertelt hij zelf – heeft overigens wel een huis in Guanay. We krijgen een rondleiding op het stuk grondgebied. Er leven meer mensen, ook een dame die rijst uit de kiem aan het slaan is met een brede glimlach. Het meest bijzonder is de tapir die geslacht op de BBQ ligt, we proeven even een stukje vlees. Die avond slapen wij in ons tentje, die dient als klamboe. Het is super heet en vochtig en we zijn maar wat blij dat we binnen liggen met de miljoenen kleine muggen die maar wat graag steken. De volgende ochtend met het opruimen van de tent hebben ze mij goed te pakken, zelfs steekt er eentje in mijn lip. Als we weer een klein stukje hebben gevaren is het tijd voor een goede douche, wat een heerlijkheid in de vrije natuur. Helemaal relaxed bereiken we rond het middaguur de haven van Rurrenabaque. Vanaf hier is het plan om verder richting het noorden te fietsen over de pampa, vlak terrein maar nogal jungle achtig. We koersen vanaf morgen af op de noordelijkste provincie in Bolivia – Pando.

Categorieën: Verslag

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.