Galapagos

Gepubliceerd door mark op

In één woord: fantastisch! De Galápagos moet je een keer in je leven geweest zijn. Wij hadden het geluk dat we voordelig vliegtickets konden boeken vanuit Guayaquil. We landden op Baltra, een klein eiland net boven Santa Cruz. We worden met een gratis busje naar de pont gebracht. Aan de andere kant kunnen we mee met de grotere bus en voor slechts 3 dollar rijden we ruim 50 kilometer Santa Cruz over en komen uit in Puerto Ayora. We rijden door slecht weer, maar dat schijnt in het regenseizoen normaal te zijn, het is namelijk redelijk bergachtig in het midden van het eiland waar de wolken gemakkelijk blijven hangen. Als we weer aan de kust komen is het gelijk weer stralend zonnig. We hebben niks vooraf geboekt, dus we moeten even zoeken naar een onderkomen. We kunnen een taxi delen voor het laatste stukje het centrum in met een Ecuadoriaan die als kok op één van de vele schepen werkzaam is. We krijgen van hem de tip om in het hostel Carliza te gaan zitten midden in het centrum en redelijk betaalbaar. Dit doen we dan ook. We boeken nog diezelfde namiddag 5 tours, terwijl we het idee hadden om “low budget” de eilanden te gaan bezoeken 😉 Achteraf blijkt dit een goede beslissing, anders zie je de hotspots niet. Die liggen allemaal een eind varen elders op het eiland en wegen zijn er nauwelijks. Je moet dus wel varen en met een tour mee. Het is alle avonden gezellig op het eiland en je kan heerlijk op de straat eten voor niet al te veel geld. Het is zelfs carnaval en we pikken ook nog de optocht mee. Onze eerste tour gaat naar Isla Seymour Norte, in een snelle boot worden we die kant op gebracht en onderweg doen we een prachtig strand aan waar we heerlijk snorkelen. We spotten hier al de eerste bijzondere dieren die op de eilanden voorkomen. Het is net een dierentuin hier. We kunnen de dieren van dichtbij bewonderen, bang zijn ze niet voor mensen. Het hoogtepunt van die dag is wel de broedende blauwvoet gent. In de avond lopen we over de vismarkt, waar het vechten is tegen de vele pelikanen die maar wat graag mee snoepen van de vis. De volgende dag bezoeken we het Darwin Centre, de broedplaats voor de reuze schildpadden. Wat een indrukwekkend centrum is dat! We zien schildpadden van nog geen jaar tot de echte oude reuzen die wel 150 jaar kunnen zijn. In een gekoelde ruimte zien we ook de opgezette Lonesome George, de laatste mannelijke reuzenschildpad van zijn soort, die helaas in de laatste jaren niet voor nageslacht kon zorgen omdat er geen bijpassend vrouwtje was te vinden. Zelfs de beloning van 10.000 dollar namens het Darwin instituut kon daar geen verandering in brengen. We zien onderweg naar Playa Brava, beter bekend als Tortuga Bay een reuzenschildpad in het wild. Dat is echt zo bijzonder om mee te maken. De volgende dag maken we een tour naar Isla Pinzón, waar we gaan snorkelen. Het hoogtepunt van die dag is het zwemmen met de witte punthaaien. Van dichtbij zien we eerst mega zeeschildpadden waar je oog in oog mee zwemt, daarna de kraamkamer van zeeleeuwen die speels vlak voor je duikmasker allerlei bochten maken en een waar optreden verzorgen om uiteindelijk vlak boven de witte punthaai te zwemmen. Deze liggen op de zandbodem te rusten en we komen heel dicht bij ze in de buurt. De dag erna varen we vroeg naar het eiland Isabela. Met een speedboot waarop 25 mensen passen schiet het lekker op met de bij elkaar opgeteld 750 pk motoren. In een kleine twee uur bereiken we het eiland. Hier hangt een hele ander sfeer, beetje hippie achtig met een dorp die bijna op het strand is gebouwd. We vinden pas een hostel na de derde poging, de andere twee zitten al vol. Wel weer in het centrum. We doen hier een tour naar Los Tuneles. Weer een geweldige ervaring. We kunnen nog dichterbij de blauwvoet gent komen en het hoogtepunt daar was wel het zeepaardje die we tijdens het snorkelen zagen. We genieten op Isabela van een heerlijke stranddag en bezoeken ook hier de broedplaats voor de reuze schildpadden. Als laatste tour op Isabela gaan we naar de vulkaan: Sierra Negra. We krijgen uitleg over deze op één na grootste vulkaankrater op de wereld (grootste is Yellowstone USA) met een doorsnede van 10 kilometer. De lava hier stolt minder snel, dat verklaart de verre uitstroom en daardoor immense krater en niet zozeer de hoogte zoals op het vaste land. We bezoeken ook nog een lava grot, deze ontstaan doordat de bovenste laag eerder stolt en de lava onderin blijft stromen. We zien prachtige kleuren binnen in de grot. De laatste dag hangen we nog wat rond en varen we terug naar Santa Cruz, verblijven hier een nachtje en gaan al vroeg met de speedboot naar ons laatste eiland: San Cristóbal. Dit eiland wordt gekenmerkt door de duizenden zeeleeuwen die overal op het eiland te vinden zijn. Onze laatste tour van de vijf is 360 graden om het eiland heen. We vertrekken al om 7.00 uur en het is een dagvullend programma. Het hoogtepunt hier was het snorkelen bij Kicker Rock. We zwommen met de Galápagos haai en deze zijn een slag groter dan de witte punthaaien bij Pinzón. Ook de wanden vol met koraal en zeesterren in allerlei kleuren was overweldigend. Daarna voeren we dicht langs Punta Pitt, waar op grote afstand de roodvoet gent zichtbaar zou moeten zijn, we zagen hem helaas niet. In de namiddag deden we nog wat mooie stranden aan om te relaxen. De laatste twee dagen op San Cristóbal staan in het teken van het 45 jaar bestaan van het plaatsje en dit wordt groots gevierd. Hiervan pikken wij wat graantjes mee. We genieten van de muziek en we krijgen gratis vis te eten, tonijn. Ik snorkel nog tussen de zeeleeuwen en door hun onoplettendheid botst zelfs een stel boven op mij. Wat een ervaring was dat! Op maandag 19 februari hebben we helaas regen, maar ja dat kan gebeuren in het regenseizoen. De dag erna lopen we een mooie route naar Tijeretas, waar we het foeilelijke beeld van Darwin bekijken en op een mooie plek snorkelen. Die middag varen we met de speedboot terug naar Santa Cruz. Daar bezoeken we op onze laatste volle dag Las Grietas. In een spleet in de lava gevuld met brak water kan je fantastisch snorkelen. De middag brengen we door op het strand en bruinen we nog verder bij en in de avond besluiten we deze buitengewone vakantie met een piña colada om te kunnen proosten op deze onvergetelijke ervaring op de Galápagos. Vanaf vrijdag 23 februari starten we met onze laatste etappe fietsen richting de hoofdstad van Ecuador – Quito.

Resumé van dichtbij aanschouwde dieren:
Blauwvoet gent, fregatvogel (met rode opblaaskin), zeeleeuw, land- en zee iguana, land- en zeeschildpad, manta rog, dolfijn, witte punthaai, Galápagos haai, zeester, zeepaard, rode krab, tijgeraal, carrotfish, baloonfish, trompetfish, vele andere soorten kleurrijke vis, vliegende vis, pelikaan, flamingo, slang, octopus. Helaas gemist: roodvoet gent, hamerhaai en pinguïn.

Categorieën: Verslag

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.