S04E03 Bacalar

Gepubliceerd door mark op

Het hotel in Zoh Laguna bevalt zeer, we beschikken over twee ruime bedden en de kamer is zo groot dat de fietsen niet eens in de weg staan binnen. We lezen buiten op het informatiebord dat er een auto te huur is voor circa 40 euro, van dit aanbod willen we wel gebruik maken en we vragen de eigenaresse om dit voor ons te regelen. Ze komt later die avond aan onze deur en vertelt dat het niet 40, maar 33 euro zal zijn. Wat een meevaller. We hebben de auto de komende ochtend om 8.00 uur besteld en willen dan naar de Maya ruïnes van Calakmul. Hiervoor moet je wel over een auto beschikken, want deze Maya plek ligt ruim 60 kilometer de jungle in met een smalle weg er naar toe. Als we dat met de fiets zouden doen vanaf de plek waar we nu zitten, kost dat heen en terug gewoon te veel tijd. De auto is de volgende morgen precies op tijd en zonder ook maar een enkel papiertje te hoeven laten zien, geen rijbewijs en geen IDkaart, krijgen we de auto mee. Het wordt een hele bijzondere dag. De route door de jungle gaat redelijk goed. Her en der wat grote gaten en veel hout op de weg, maar Majlits stuurt hier vakkundig omheen. We zijn rond de middag op het complex van Calakmul en genieten volop van de Maya ruïnes. Majlits heeft geen hoogtevrees en klimt dan ook gelijk naar de top van de eerste hoge tempel die we tegen komen. Ik blijf bij deze nog beneden. Tussendoor genieten we van de vele apen die door de boomtoppen slingeren en het uitschateren van het lachen lijkt het. Zou dit om ons zijn 😉 De tweede en gelijk de hoogst lijkende tempel beklim ik wel samen met Majlits en ik sta te trillen in mijn tuig, ik heb zo een last van de hoogte. De trappen lijken al smaller te worden, maar ik haal het. Boven kijk je over het gehele complex heen en we ontdekken nog een hoge tempel achterin. Ook die beklimmen we weer samen. Het lijkt me steeds beter af te gaan, wel op mijn billen naar beneden – dat dan wel. We hebben een super dag gehad en weer even wat anders dan fietsen haha. Die avond raak ik aan de dunne en niet zo’n beetje ook, ik zal de details jullie besparen. Dit kondigt ons beider ziek zijn aan. Ik loop daarin altijd voor en helaas volgt Majlits in de regel. De volgende dag gaan we nog wel fietsen en bereiken we een plaatsje waar gelukkig een cuarto (simpele kamer) te huur is. Die dag erna ben ik al aardig verzwakt en raakt ook de energie van Majlits op. Onderweg schrikken we nog even op door een grote tarantula met rode glans. We bereiken in de namiddag gelukkig nog wel Bacalar en proberen van de uitzichten van het helder blauwe meer te genieten. We vinden uiteindelijk een camping, waarbij de tent op het dak van het huis komt te staan. Hierboven is een rieten dak en dat is nodig want het kan hier een partij regenen. Dat doet het ook gelijk de eerste avond, maar wij staan droog. Helaas is dat het enige positieve om te melden van deze afgelopen dagen, voor de rest zijn we beiden verzwakt door de slappe shit. We zijn vandaag 7 november na 3 nachten op de grond in de tent te hebben geslapen verhuisd naar een AirBnB om even goed uit te rusten op echte bedden. We hopen op snel herstel en gaan ons dan opmaken voor de reis door Belize.

Categorieën: Verslag