S04E16 4.555km verder

Gepubliceerd door mark op

Het is 6 maart en de fietsen staan inmiddels weer in de stalling, die we eind januari via internet hadden geregeld. Er staat op beide tellers 4.555 km meer, waar we beiden zeer trots op zijn. Het was weer een bijzondere reis die in Belize een totaal andere richting kreeg, we fietsten zomaar helemaal naar Panama. Nu zijn we weer terug in Mexico, het land waar onze vierde reis ook is gestart. Nu nog even een terugblik op het laatste traject. Op 21 februari nemen we de boot over het prachtige Atitlan meer naar San Marcos – een echt hippie verblijf. We hadden de tip gehad van een andere fietser die we hadden ontmoet in Panajachel om een frisse duik te nemen vanaf de rotsen in een stukje natuurpark daar en dat doe ik dan ook. De terugweg met de boot over het meer is heftig door de felle tegenwind met daardoor het beuken op de golven. Dit doet Majlits geen goed en ze heeft de rest van de dag geen honger meer. De volgende dag vertrekken we uit Panajachel en klimmen bij het meer vandaan over een veel te steile weg, maar gelukkig hadden we de eerste zeven kilometer een bus genomen. Daarna bleef het klimmen en Majlits haar energie stroomde haar lichaam uit. Het stuk Guatemala waar we nu fietsen ligt midden in bergachtig gebied en dat maakt het fietsen niet gemakkelijk. Majlits kan nog net mee naar de beroemde indianen markt in Chichicastenango en daarna stort ze in. Een voedselvergiftiging. We verblijven 4 dagen in de marktstad en proberen het daarna weer. Dit lukt maar net, we halen de volgende plaats 20 kilometer verderop door touwtrekken (tussen de fietsen) en een korte lift van Majlits in een 4×4. We blijven in die plaats nog twee nachten om aan te sterken. Die dagen erna gaat het met Majlits steeds beter en raak ik door mijn energie heen. Ik red het net aan door het bergachtige terrein, maar raak kilo’s kwijt. De route is prachtig met weinig verkeer. Af en toe stoppen er spontaan auto’s en vrachtauto’s om ons een lift omhoog aan te bieden. Als ze dan eenmaal stil staan, kunnen we niet weigeren en mij komt het met mijn gesteldheid wel goed uit. De laatste lift zitten we heel veilig tussen de soldaten in een legertruck. Het laatste stuk door Guatemala gaat via de rivier bergafwaarts en dan maken we op eigen kracht een topdag van ruim 80 kilometer tot aan de grens van Mexico. De grensovergang is weer verbazingwekkend rustig, slechts twee mensen voor ons aan de Mexicaanse grens, Guatemala uit helemaal niemand. Omdat we veel hoogte hebben ingeleverd wordt het steeds warmer. De temperatuur loopt op tot bijna 40 graden. De route is wel vlakker, maar nu kost de hoge temperatuur je de nodige extra energie. Majlits had de route goed voorbereid en op Google Earth gekeken of we wel de meren konden oversteken. Dit bleek uiteindelijk goed te gaan met twee keer een veerboot. Helaas was de brug bij de tweede oversteek nog net niet af 😉 Je ziet de warmte van de foto’s afspatten. En we hebben mazzel dat de bermbranden nog maar net zijn gedoofd. De laatste dag hebben we volle bak wind tegen, maar door de bewolking is de temperatuur heerlijk om te fietsen. Om iets voor 13.00 uur staan we voor het hotel in Tuxtla, hier mogen de fietsen in de stalling. Het is een prachtig nieuw hotel met super lief personeel. De stalling is perfect, we treffen het in alle opzichten! Morgen pakken we de spulletjes die mee gaan naar huis en dan aftellen tot de terugvlucht. We kunnen niet wachten om onze familie en vrienden weer te zien. De rest van onze trouwe volgers willen we bij deze hartelijk danken voor de vele likes en lieve berichten, dit stellen we zeer op prijs. Tot gauw!

Categorieën: Verslag