S05E10 Lissabon

Gepubliceerd door mark op

We vliegen met United airlines terug naar Europa. Een echte aanrader, veel beenruimte en super aardig personeel. We stappen over in New York en het toestel voor de nachtvlucht is nog niet voor een derde gevuld. Majlits neemt het er van en confisqueert de drie vrije stoelen op de middenrij. Net na het inschenken van een flinke bel rode wijn start hevige turbulentie. We moeten oppassen dat de wijn er niet overheen gaat. De stewardess komt met een hogere beker en stelt de wijn veilig. Later komt ze nog een keer terug om het in die grote beker zielige beetje wijn fors aan te vullen. Daarop kunnen we goed slapen. Binnen 7 uur zijn we alweer geland. Je komt bijna niet toe aan de jetlag. Zowel de bagage als de fietsen in de doos zijn snel op de band te vinden. Dan starten we met het in elkaar zetten van de fietsen, altijd een gedoe zo op het vliegveld. Gelukkig is het rustig en bemoeien ze zich niet met ons. 1 trapper is beschadigd van mijn fiets en krijg ik niet terug geplaatst. We gaan half fietsend naar de fietsenmaker. Die zijn er genoeg in Lissabon. De eerste winkel waar we stoppen lukt het ook niet en verwijst ons door. De 2e winkel heeft een superman in dienst en weet mijn trapper te maken. Hij waarschuwt dat het schroefdraad is beschadigd en dit de laatste keer is dat de trapper kon worden gemaakt. Majlits haar fiets heeft ook nog een paar puntjes van zorg nodig. De voorrem, het zadel, de versnellingen en de achterband worden vakkundig gerepareerd. Voor dit alles brengen ze ons slechts 45 euro in rekening. Wat een top land is dit en zulke lieve mensen weer. We slingeren de stad door en klimmen en dalen flink tot we onze Airbnb vinden. Deze ligt in de oude wijk in het centrum, bijna aan het water. De dagen erna ontdekken we de stad. Lissabon is echt prachtig. We lopen, nemen de tram 28 en fietsen ook nog een heel stuk om alle mooie plekjes te zien. Het is volop genieten. Op 23 januari stappen we weer op de fiets om het zuiden van Portugal te ontdekken. Eerst gaan we met het veer de Taag over. De eerste kilometers bevallen goed, kleine weggetjes en de automobilisten houden goed afstand. Daarnaast zijn er geregeld fietspaden en die hebben we lang niet gezien. Alle plaatsjes die we langs de kust aandoen zijn even kleurrijk en gezellig. We struikelen steeds over de koffietentjes, zo heerlijk is dat. In Setubal nemen we nog een keer een veer naar het schiereiland van Tróia. Majlits treft het, de derde lekke band in dit nieuwe jaar. Gelukkig kunnen we samen ook heel goed banden plakken. Een mini speld veroorzaakte het lek deze keer. Met een half uurtje zijn we weer onderweg. We fietsen langs de vele bomen vol met mandarijnen. We plukken er nog stiekem een paar, maar die zijn niet te eten zo zuur. Ook de bomen die worden gebruikt voor het winnen van kurk zijn indrukwekkend. We genieten volop van het voorjaar dat hier aanbreekt. De zon heeft al kracht en we genieten hierdoor nog meer van de prachtige route door de Algarve.