S06E03 Bernburg tm Dresden

Gepubliceerd door mark op

Dit verslag start met een onvoorstelbaar gastvrij gebaar. Aanvankelijk zouden we in Bernburg 2 nachten blijven omdat het weer omslaat. De airbnb konden we ook max. 2 nachten boeken. We vragen de verhuurster of we nog een 3e nacht kunnen blijven. Ze blijkt zelf een week met vakantie te gaan maar mede omdat we te boek staan op airbnb als uitstekende gasten, mogen we blijven mits we de kachels uit zetten, de deuren goed sluiten en de sleutel op de juiste plek achterlaten. Uiteraard doen we dat, wij zijn helemaal blij dat het mag! We hebben het hele huis voor onszelf.

Ook na de 3e nacht is het nog steeds bagger weer, maar gaan we toch op pad. Het is waterkoud, het regent niet maar we worden wel zeiknat. In het stadje waar we zullen verblijven gaan we naar een bakkerij om op te warmen en zien we de eerste sneeuw vallen. We zijn veel te vroeg bij het pension maar mogen er gelukkig binnen wachten tot de kamer schoon is. Het is er volgeboekt met werklui, maar we hebben niemand gehoord.
We eten die avond bij de Italiaan, een pasta en een pizza gedeeld. Ook hier hebben ze het moeilijk met hoge energieprijzen want er kwam €1,50 bij per gerecht.

De dag erna vertrekken we laat, rond 10 uur en het is nog -4 °C. Maar het is een prachtige dag: geen wind, droog, vlak en zonnig!! De temperatuur loopt op tot 1 °C en we hebben ons goed aangekleed. De thermokleding aan, bivakmuts en Geert-de-Vries -voor-al-uw-bouwklussen-muts op. Voor de voeten knippen we een stukje isolatiefolie af, het beste idee van de dag, geen koude tenen!

Het fietsen gaat perfect, daardoor zijn we erg vroeg bij het pension van vandaag, na het boodschappen doen, rond 13 uur. Gelukkig is er iemand aanwezig en mogen we naar binnen, de kamer is klaar. Gelukkig hebben we de boodschappen, want voor de rest zitten we zeer afgelegen.

Het weer laat het toe om een wat grotere afstand naar Torgau af te leggen. Vanaf Torgau tot Praag zullen we de Eurovelo 7 route gaan volgen. Het is -5 °C als we starten en we hebben nog meer kleren aangetrokken. Het is fantastisch zonnig weer en we volgen een lokale fietsroute eerst langs een meer, daarna langs een rivier met een waterberging (loopt vol bij extreem hoog water) en daarna veel door bos. Deze route zat toevallig tussen Eurovelo 2 en 7 in en was ook prachtig.

We hebben het niet koud en doen op een gegeven moment een shotje eier-/kruidenlikeur, leuk voor de film 🤣 Het is weer zondag en werkelijk niks is open, nauwelijks mensen op straat en nauwelijks verkeer. We vragen bij een stalletje waar glühwein wordt verkocht of er misschien toch een Gasthof open is en warempel, iets verderop is er eentje open waar je kan eten. We gaan er direct naar toe, dus helaas geen glühwein, en zijn er iets voor 14 uur. Het is tot 14 uur geopend en gelukkig kunnen we terecht. Die avond zitten we nog zo vol, dat een kop thee met wat koekjes volstaat.

Er is weer aardig wat sneeuw bij gevallen, dit geeft mooie plaatjes. De Eurovelo 7 route is super mooi en goed aangegeven. In een dorp wil je de route nog wel eens kwijt raken maar dan pak je ‘m verderop weer op. Torgau heeft een prachtig slot en we fietsen vanaf vandaag langs de Elbe en stoppen die middag in Riesa. Ook de volgende dag wil het zonnetje niet echt k9men, maar het is warmer dan gister (tot 5 °C) dus we hebben weer een laagje minder kleding aan. Zo’n 20 km voor Dresden verdwijnt de sneeuw en is het weer groen en herfstachtig. We fietsen langs de Elbe tot aan het centrum en lopen dan door een poort zo de prachtige stad in. We proosten met glühwein op de eerste 1.000 prachtige km’s en delen nog een broodje Bratwurst. Daarna lopen we langs de Onze-Lieve-Vrouwenkerk en wachten we op de Airbnb. Het is nog maar 14 uur en incheck is pas na 17 uur. We mochten wel eerder komen maar het duurt toch tot 16 uur voordat we contact hebben met de verhuurder. Gelukkig kunnen we in een luxe winkelcentrum wachten met onze fietsen anders hadden we het wel héél koud gehad. Het appartement is goedkoop maar ook wel erg minimalistisch. We kunnen niet zelf koken met het gerei dus halen we maar kant en klare goulash in blik met broodjes. Het smaakt goddelijk zittend op ons bed.

Vandaag 23 november gaan we de stad Dresden bekijken 😍

Categorieën: Verslag