S06E04 Dresden tm Praag

Gepubliceerd door mark op

Als we Dresden willen verlaten is het regenachtig, we wachten tot het droog is en besluiten maar een klein stukje te doen die dag. Na tienen vertrekken we pas en drinken we ergens een koffie. We komen langs een peilstok met de hoge waterstanden in de jaren, in 2002 stond het water het hoogste allertijden. Zeker 12 meter hoger, dan het peil van vandaag, niet voor te stellen. Vlak voor onze geplande stop bij een Döner begint het flink te regenen, goede timing! We eten een dürum en omdat deze supergroot is bewaren we de helft voor die avond. De eigenaar en zijn rechterhand komen uit Afghanistan en India en we zijn van harte welkom bij hun familie mochten we willen langskomen in hun thuisland. We krijgen nog een koffie van het huis en mogen rustig blijven wachten tot het droog is. We fietsen nog een klein stukje, toch nog in de regen, naar een supermarkt en daarna naar het pension.

De dag erna zou het warmer en zonniger worden, maar zodra we Pirna verlaten fietsen we de grauwe bewolking in. Omdat je de hele tijd denkt dat de zon gaat komen, trek je niet even je warmere handschoenen aan en doe je niet even je capuchon op of zo. Dus het was koud tot een kopje warme choco vlak voor de grens van Tsjechië. Toen toch maar wel de boel aangetrokken en daarna was het prima te doen. De grens is mooi aangegeven met een grenspaal, weer een leuke mijlpaal! Nu begint het avontuur echt, doordat de taal abracadabra is vanaf nu.
We hebben een mooi hotel geboekt in Děčín,  de eerste grotere stad in Tsjechië, met ontbijt en lunchen er als we aankomen. We besluiten een extra nacht te blijven want vanaf vanavond tot morgen einde dag is het baggerweer. We krijgen een hele mooie suite.

We hebben een thermosfles gekocht en daar bij het ontbijt thee in gedaan. De andere drankjes op de fiets raken zo koud, dat dit een perfecte oplossing is. Wederom is er mist en bewolking. Jammer want je ziet erg weinig zo. De route langs de Labe (Elbe) is hier ook goed en goed aangegeven. Af en toe drinken we een koppie thee, wat een, goed idee weer. Bij een sluis moeten we onze fietsen steil omhoog en weer  naar beneden brengen pfff.

De dag erna is de wereld weer wat groter, geen mist! We hebben de thermosfles weer gevuld met thee waar we onderweg van genieten. Het fietspad is op een gegeven moment afgesloten, men is bomen aan het kappen. Op de weg erboven kijken we toe hoe een gigantische boom wordt geveld. Hij valt in de rivier, wat een klap! Het stadje Melnik blijkt hoger te liggen dus daar moeten we naar toe klimmen, gelukkig is dit een prima steilte. We checken in en lopen een rondje door het centrum. In een kroeg nemen we een bier en proberen wat te communiceren met de Tsjechen, niet te doen die taal.

We halen wijn en durum en gaan naar onze kamer. Het pension is ok maar de kachels doen het niet, dan maar heet douchen en direct onder de wol.

Op 29 november gaan we Praag in. In de ochtend dalen we weer af naar de rivier en volgen nu een aftakking ervan tot in de stad. Van alles wat deze dag met helaas miezerregen de eerste 2 uur. We fietsen op mooie fietspaden, onverharde bospaadjes, op de reguliere weg, een klimmetje, weer afdalen en langs de rivier zo de stad in. We zien een paar mooie grote landhuizen, sluizen, passeren een horde wandelende kleuters met begeleiders, gaan diverse keren de rivier over en zien kanoeers die trainen op een wildwaterbaan in de rivier. We poseren even op de beroemde Karelsbrug, checken in bij ons schattige hotel (de fietsen mogen in een halletje met vuilnisbakken met vislucht van de naastgelegen sushi tent) en lopen zo het centrum van de stad in. Het is zo gezellig in de kerstsfeer! We gaan eten en drinken bij een klein Tsjechisch restaurantje waar we via internet voetbal kunnen kijken. We blijven hier een extra dag om de stad goed te bekijken 😍

Categorieën: Verslag