S06E06 Břeclav tm Boedapest

Gepubliceerd door mark op

Deze route kenmerkt zich door grensovergangen. We fietsen van Tsjechië naar Oostenrijk en door de grens over naar Slowakije. Na een paar dagen alweer een grens, die van Hongarije. Daar zullen we een groot aantal kilometers de Donau volgen.

We fietsen in Oostenrijk maar 23 km en hebben daarna route 13 (iron curtain) aan de Slowaakse kant opgepakt. Tenminste, dat was de bedoeling, wij waren een afslag te vroeg naar rechts gegaan maar dat was ook prima. In Malacky in Slowakije zijn we eerst doorgereden naar de carwash. De fietsen waren erg smerig dus moesten ze even worden afgespoten. De man was alleraardigst en sprak Duits. Na afloop wilden we betalen maar daar moest ie pertinent niks van hebben, zo lief. Vanaf die avond tot morgenmiddag is er weer sneeuw voorspeld, daarom blijven we 2 nachtjes en gaan we daarna naar Bratislava.

Nadat de meeste sneeuw is verdwenen weer op pad en het is behoorlijk kouder. -2 maar gevoelstemperatuur -7. Rond 11 uur die ochtend komen we bij de Danube (Donau) en zien we een gezellig restaurant. Kunnen we weer even opwarmen. Het dagmenu wordt al geserveerd dus voor €7,50 eten we lekker een soep en een bord risotto/kipfilet. Daarna nog zo’n 12 km naar ons hotel de botel in het centrum van Bratislava. In eerste instantie moesten onze fietsen buiten blijven maar na het inchecken kregen we het toch voor elkaar dat ze bij de receptie in een kleine opslag mochten, gelukkig maar!

We lopen het gezellige en mooie centrum in en genieten van de kerstsfeer en mooie gebouwen.

De prachtige dag in Bratislava wordt opgevolgd door een grijze dag en we hebben een stevig windje tegen die het behoorlijk fris laat aanvoelen (-7).

We fietsen Hongarije in en onze eerste indruk is zeer positief. Mooie fietspaden en wegen, mooie huizen en bij aankomst in ons pension weer heerlijk gegeten.

De dag erna gelukkig minder wind dus ff minder koud. Het fietspad loopt langs de weg, beetje saai maar wel bloid ermee. We komen aan in Györ, een erg mooi stadje!

Ondanks de voorspelde regen gaan we toch op pad die dag erna. In het eerste dorp drinken we een koffie voor €0,75 per bakkie. Vanaf dit dorp ligt er een splinternieuw, prachtig fietspad voor ons klaar en snijden we ook nog eens een flink stuk af! Het is dit jaar aangelegd voor zo’n 5 miljoen euro.

In Komarom bezoeken we een fort wat na de 2e WO tot 1990 de grootste geheime wapenopslag was voor het Sovjet leger.

Bij de eerste de beste supermarkt halen we de boodschappen voor die avond en die ochtend zodat we de deur niet meer uit hoeven in de natte kou. Het is nog droog maar wel al mistig/vochtig. We slapen bij een bed&pizza waar we direct bij aankomst, voor 12 uur, al mogen inchecken. Een heerlijke pizza als lunch gaat er wel in! We hebben helemaal een geluksmomentje als het begint te regenen en wij heerlijk binnen zitten.

De dag erna hebben we mazzel met harde wind in de rug en af en toe een zonnetje. Het was wel heel erg koud. Helaas moesten we veel stukken over de weg met een paar idioten die vlak langs je scheren. Over het algemeen geven de automobilisten ons voldoende ruimte. Het fietsen op zich is helaas tot nu toe niet zo boeiend in Hongarije maar het is wel fijn dat het een bewegwijzerde route is.

De stad Esztergom maakt indruk, vooral de prachtige basiliek die we bezoeken. Op de 2e verdieping heb je een prachtig uitzicht over de Donau en we hebben mazzel voor het schieten van mooie plaatjes door de ondergaande zon.

Na een verrassend lekker ontbijtje in het hostel gaan we die dag erna rond half negen van start: op naar Budapest. Het is koud maar er staat geen wind en de zon schijnt. Jammer genoeg fietsen we een tijd in de schaduw want de zon komt niet over de bergjes. Jaloers kijken we naar de overkant van de Donau waar wel de zon schijnt, helaas kunnen we daar niet komen. Er zijn geen bruggen en de veerboten varen nu niet.

We beginnen met een stukje fietspad maar fietsen daarna een hele tijd over de drukke weg. Op een bankje in het zonnetje bij een bakkerij eten we een broodje met een bakkie koffie.

Zo’n 20 km voor Budapest hebben we weer een prachtig fietspad en ook de stad in is het prima fietsen. Het parlementsgebouw en vele gebouwen eromheen zijn prachtig.

We fietsen door naar ons hotel voor de komende 2 nachten en lopen de stad in omdat we nog moeten lunchen (half 3). Hierna lopen we wat rond en bijna alle gebouwen zijn mooi! Morgen gaan we nog meer bekijken.