S06E09 Skopje tm Volos

Gepubliceerd door mark op

Skopje is echt een smeltkroes van culturen. We genieten hier enorm van en fietsen op 9 januari weer verder richting het zuiden. We starten over de beroemde stenen brug en volgen het fietspad langs de rivier de stad weer uit maar iets te ver zodat we aan de overkant van de rivier weer een stukje terug moeten. Na een tijdje wordt de weg rustig tot nauwelijks verkeer omdat de snelweg er weer bij komt. We zien op de kaart haarspeldbochten en dat betekent klimmen maar perfect te doen qua steilte. Het uitzicht boven is ook altijd mooi. Na de afdaling komen we bij een meer met een mooi hotel. Het is lunchtijd dus we gaan naar het restaurant. We eten een heerlijke soep met brood en olijven.

We fietsen door naar het hotel met restaurant in de stad. Er is voor vannacht en morgen regen voorspeld, deze voorspelling kwam uit en we blijven een extra nachtje.

De dag daarna fietsen we naar de archeologische site Stobi. Normaal zie je er nog de originele mozaïeken tegelvloeren maar die zijn (helaas) voor de winter afgedekt met grof zand. Het landschap doet een beetje denken aan noord Argentinië met de gekleurde bergen. We zijn die middag iets te vroeg bij ons onderkomen. Geeft niks, dan gaan we het wijnhuis met restaurant op 500 m afstand bezoeken. Hier in Noord Macedonië kun je gerust bij een chique tent naar binnen, betalen kan je het zeker! We genieten van een lekker wijntje, voorgerecht en hoofdgerecht voor €25. De kamer kost €30 en de kachel staat al lekker aan. De eigenaresse leeft met ons mee, als we heel voorzichtig zijn dan mogen vannacht de fietsen binnen staan. Uiteraard doen we dat!!

De volgende dag fietsen we eerst door tunneltjes in een kloof met een ‘in opdracht van de Duitse keizer koning Wilhelm de tweede van Preussen door zijn soldaten gemaakte weg in 1916’. Daarna rijden we onverhard langs het spoor. Na 20 km zijn we wel weer blij met asfalt. Met wind in de rug knallen we naar het mooie Noord Macedonische/Griekse meer Dojran. We hebben weer een appartementje geboekt en het is maar goed dat we toevallig iemand treffen want de boeking was niet bekend. Het is nu toch prettiger en handiger om in hotels te zitten, die zijn zeker weten open. Het is prachtig weer maar het voelt door de flinke wind als 6 graden en dat is toch best fris als je niet fietst. Fietsend is het een perfect temperatuurtje.

Welkom in Griekenland op vrijdag de 13e 😁 Noord Macedonië uit weer om een stempel gevraagd en hup de Europese Unie weer in. Het voelt als een mijlpaal, we hebben het gered! Zo’n mazzel gehad met de warme winter.

Het weer is heel helder, dus we hebben de eerste de beste dag in Griekenland prachtige uitzichten. Ook hier zijn de wegen nog lekker rustig. Het is nog opletten geblazen met een route plannen, een wit weggetje kan ook een zachte boerenlandweg of doodlopend zijn.

Het eerste hotel in Griekenland is heerlijk. Fijn met weer eens een goede douche waarbij je de douchekop niet hoeft vast te houden. Het personeel is aardig en we proberen wat Grieks te leren.

Het is hier een uur eerder, dus kwart voor negen vertrek is eigenlijk kwart voor acht. We hebben veel km’s te gaan die dag, vandaar zo vroeg. Sinds de grens zijn de zwerfhonden heel naar. Zelfs in dorpen worden we belaagd. Het is zo erg dat Majlits er bijna helemaal klaar mee is. Na de zoveelste aanval, hebben we stenen gezocht en die in een zakje aan het stuur gehangen. Uit nood zou je die kunnen gooien. We denken ook aan pepperspray en bijv. een zweep oid. Zelfs een mitrailleur zou een optie kunnen zijn, zijn die dingen zwaar??

De mensen zijn wel allemaal erg aardig. We drinken ergens een heerlijke koffie bij een lieve vrouw, we stoppen tussen de middag bij een bakkerij en krijgen na het afrekenen 2 lekkere broodjes extra mee (die bewaren we voor het ontbijt). De vrouw van ons hotelletje snapt uit zichzelf dat de fietsen mee naar binnen moeten op de kamer. We hadden straatzicht maar ze geeft ons zeezicht.

We verblijven in een badplaats met vele hotels, restaurants en winkels. Zomers zal het hier heel gezellig en erg druk zijn, als wij er zijn is het stil en is veel gesloten.

Van 15 tot 17 januari huren we een auto om Meteora te bezoeken. https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Meteora_(kloosters)

Als we nog maar net terug zijn van de fantastische break, worden we uitgenodigd bij de eigenaresse van het hotel en haar vriend voor koffie. Uiteraard kwam daar weer van alles bij aan zoet eetwaar: kweepeer in honing, sinaasappel in honing, marsepein, brood, noten en later nog eens sinaasappels. We verbazen ons erover dat de mensen hun gebit nog hebben haha. Het was erg gezellig en laat voor ons doen, uur of 10 in de avond 😂

Die volgende morgen weer op de fiets gestapt. Het was warm, we begonnen met 15 graden tot 18. Helaas een flinke wind tegen en op het laatst een iets te steile rots die in de weg lag dus nog ff omhoog lopen/duwen. Bovenop de rots lag een kasteel waar Mark een kijkje heeft genomen.

We komen weer in een gezellige maar nu redelijk uitgestorven kustplaats.

Het warmte record staat op 21 graden en dat op 19 januari! Na aankomst in ons simpele doch functionele hotel zijn we de stad Larissa in gelopen naar het centrum met de restanten van een theater stammend uit de 3e eeuw voor Christus. Het is een leuke stad waar we bij een traiteur een hapje eten en op de terugweg nemen we boodschappen voor die avond mee terug.

Er staat de dag erna een flinke wind in de zij/zijtegen. Majlits is helaas al een paar dagen niet fit, erg verkouden, hoesten, liters snot, pijn op de borst. Dat maakt de etappe extra lastig.

We maken de foute beslissing om van de grote weg af te gaan en belanden dan in plakkerige modder waardoor de fietsen vollopen. Ook de aandrijfriem voelen we schuren en kraken. Gelukkig zien we een afspuitplek en maken we ze weer schoon.

Hierna halen we bij een bakkerij een vers broodje wat we op een bankje bij een kerk opeten. Hierna lijkt het qua route weer even goed te gaan maar tot ons afgrijzen zien we de weg weer overgaan in een onverhard, steil weggetje een berg over. Gelukkig geen plakkerige modder nu, maar zwaar is het wel.

In de plaats van bestemming net ten zuiden van Volos is de apotheek helaas dicht maar het vrouwtje van de supermarkt helpt Majlits aan kruiden (camomile en echinacea) voor thee, goed voor de keel. Ook krijgt ze van haar privé een paar zuigtabletten. Zo lief. Hopelijk verlicht dit wat. Kijken hoe het morgen gaat en dan plannen we verder.

Categorieën: Verslag