S06E10 Volos tm Athene

Gepubliceerd door mark op

Het gaat de volgende dagen gelukkig steeds beter met Majlits haar verkoudheid.

We klimmen perfect het dorp uit, bij de zee vandaan en genieten van de mooie uitzichten.

Hierna fietsen we door autovrij prachtig landbouwgebied met olijfbomen en allerlei noten- en fruitbomen, we genieten volop.

De volgende ochtend is het fris, maar wat een prachtig zonnig en windstil weer! We fietsen langs de A1 (waar bijna niks rijdt) die vloeiend loopt waar wij helaas op en neer hobbelen. Na een pittige maar goed te doen klim vanaf zeeniveau dalen we weer af naar zeeniveau, hebben we trek gekregen en zien we een restaurantje. We bestellen brood met tzaziki en tomatenballetjes, klinkt gezond maar ze waren gefrituurd, wel lekker overigens.

We vervolgen onze route en blijken een afslag te hebben gemist waardoor we over een steil pad de fietsen een heuvel over moeten duwen. Weer geldt: het levert mooie plaatjes op… de rest van de dag gaan we als een speer op en neer richting de airbnb van vandaag. Daar bijna aangekomen rond 15 uur gaan we wat eten bij een gezellig simpel restaurant. Patat met varkensvlees. Het is zalig na zo’n monsterdag.

Er wordt al dagen slecht weer voorspeld maar dat verschuift steeds dus vandaag toch weer prachtig weer. Het lijkt een easy day te worden qua klimmetjes en dat was ook zo maar toch doen we er de hele dag over.

Dat komt ten eerste door een heet water bron waar ik uiteraard even lekker induik. Daarna zien we een speelgoedwinkel waar we een waterpistool kopen om de honden mee af te schrikken. We picknicken aan zee met uitzicht op de overkant waar we gister fietsten. Helaas heeft Majlits hierna de eerste lekke band.

Om het gaatje op te sporen kun je het beste met je lippen vlak over de band gaan, dan voel je vanzelf waar het lek zit. Het blijkt een minuscuul gaatje. Majlits checked voor de zekerheid de buitenband en haalt er een mini prikker uit. Als je dit niet doet heb je direct weer een lekke band. Onze banden zijn zo breed en hoog dat het met de hand erg moeilijk is deze er goed in terug te krijgen en met voldoende lucht erin. De rest van de rit van vandaag rijdt Majlits dus op een te zachte band met qua gevoel een ‘ei’ erin. We proberen nog bij een bedrijf lucht in de band te krijgen met behulp van een compressor maar helaas zit daar geen nippel aan. De vrouw is wel erg lief en biedt ons fris te drinken aan.

We genieten evengoed van een prachtige weg langs de zee en voor we inchecken bij ons hotel zoeken we eerst naar een tankstation met lucht. Dit lukt en gelukkig hebben we weer 4 banden op goede spanning.

Het wordt bijna saai maar wat een prachtige dag weer!! We klimmen weer naar 300 m vanaf zeeniveau maar het was perfect te doen. De afdaling is weer een kado waar we van genieten. De weg langs de snelweg loopt op een gegeven moment dood waardoor we afslaan op een kleinere weg, grotendeels onverhard maar omgeven door mooie rotspartijen. Weer op de grote weg het laatste stuk zien we in de verte een politieauto op de vluchtstrook staan met zwaailichten aan. Blijkt ervoor een kar met gigantische wielen geparkeerd met de tekst ‘Landschip’.

Een Belgisch gezelschap in wisselende samenstelling trekt en duwt het ding voort van Antwerpen naar Eleusis, de culturele hoofdstad van Griekenland 2023. Ze zijn al 8 maanden onderweg, onderweg wordt er gekampeerd of gelogeerd en ze hebben inmiddels 4 honden bij zich. Wat ongelofelijk bijzonder, we kijken onze ogen uit. Het ding weegt 3.880 kg! Op Facebook staan ze als ‘Time Circus’. Wanneer ze aankomen willen ze een cultureel centrum bouwen.

De volgende dag is bizar zwaar. Heel veel geklommen en het was bok en bokkoud, vergeleken met de afgelopen tijd. Op de top kleding erbij aan voor de lange steile afdaling. De wind maakt het ook nog eens gevaarlijk dus in het midden van de weg blijven rijden. Daarna druk verkeer want havengebied in de voorstad van Athene. Zelfs een stuk snelweg meegepakt.

Na 3.852 km bereiken we op 26 januari Athene 💪

Wat een vreselijk hondenweer de hele dag. Bliksem, onweer en stortbuien tussen de regen door. We klimmen nog over een heuvel heen op de grote weg en daarna zijn we in de stad. Het is veiliger om tegen het verkeer in door eenrichtingsstraatjes te fietsen. Tussendoor schuilen we een tijdje met een kop koffie en ontvangen zelfs een weer alarm op de telefoon. Na een tijdje gaan we toch maar weer verder. We kunnen pas om 14 uur in onze airbnb.

Sommige straten zijn volledig volgelopen. Er is wel een stukje een mooi fietspad. We klimmen naar de Acropolis waar we een selfie nemen. Daarna nog zo’n 2 km dalen en weer klimmen door de stad heen.

Verkleumd en doorweekt komen we om half 1 aan, de kamer is nog niet klaar maar de fietsen kunnen in de garage. We lopen naar een supermarkt en gaan wat eten. Hierna kunnen we onze kamer in en alles uitpakken om te drogen.

We boeken de ferries naar Lesbos en vervolgens Turkije voor 31 januari en 1 februari.

Nu hebben we de tijd om de stad te bekijken en ons even op te laden 😁